کیوسک بین الملل تابناک: تداوم بازداشت های گسترده در ترکیه به بهانه کودتا، دستور بایدن برای حمله سایبری گسترده به روسیه، نامه «هشدار آمیز» وزیر خارجه آمریکا به سران افغانستان، هشدار جدی چین به دولت آمریکا و اختلافات دموکرات ها و جمهوریخواههان بر سر مدرن سازی تسلیحات اتمی از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
تداوم بازداشت های گسترده در ترکیه به بهانه کودتا
سیاست آنکارا در پاکسازی نهادها و سازمانهای دولتی از اعضا و وابستگان جنبش «فتحالله گولن» واعظ و اپوزیسیون آمریکانشین دولت ترکیه همچنان ادامه دارد.
به نوشته خبرگزاری «آناتولی» دادستانی ترکیه امروز (دوشنبه) برای ۷۰ نفر از مظنونان به همکاری با سازمان گولن و دستداشتن در کودتای نافرجام پانزدهم جولای ۲۰۱۶ حکم بازداشت صادر کرد.
این افراد به استفاده از نرمافزار «بایلاک» - برنامه مورد استفاده عوامل گولن در شب کودتا – متهم شدهاند. مقامات ترکیه میگویند عوامل کودتای سال قبل پس از آنکه گروههای ارتباطی آنها در شبکه اجتماعی «واتسآپ» لو رفته بود، از نرمافزار بایلاک برای هماهنگی استفاده کردند.
عملیات امروز نیروهای امنیتی ترکیه به صورت همزمان در ۱۰ استان ترکیه انجام گرفت. هفته پیش نیز ۱۳۰ نظامی به بهانه مشابه بازداشت شده بودند.
آنکارا سازمان گولن را - که به گفته دولتمردان این کشور، اعضای آن به صورت مویرگی در بیشتر نهادها و سازمانهای دولتی ترکیه نفوذ کرده بودند - تروریستی و عامل کودتای نافرجام ۱۵ جولای ۲۰۱۶ میداند و از آمریکا خواسته که او را به ترکیه بازگرداند.
در جریان این کودتا که توسط تعداد زیادی از نظامیان ترکیه و با توسل به ادوات ارتش مانند تانک، جنگنده و بالگرد انجام شد، حدود ۲۵۰ نفر کشته و بیش از دو هزار نفر زخمی شدند.
در تاریخ ۲۵ تیر ماه امسال بود که «سلیمان سویلو» وزیر کشور ترکیه در مراسم چهارمین سالگرد شکست کودتاچیان، با ارائه آمار جدیدی از روند پاکسازی این کشور از عوامل گولن، گفت تا کنون ۲۸۲،۷۹۰ نفر به بهانه ارتباط با کودتا بازداشت شدند که ۹۴،۹۷۵ نفر از آنها با حکم دادگاه به زندان رفتند.
دستور بایدن برای حمله سایبری گسترده به روسیه
یک روزنامه آمریکایی نزدیک به حزب حاکم دموکرات این کشور، از احتمال انجام سلسله حملات سایبری سری واشنگتن علیه روسیه طی سه هفته جاری خبر داد.
روزنامه «نیویورک تایمز» گزارش داد، دولت جو بایدن در تدارک است به تلافی حملات سایبری گسترده روسیه به آمریکا در هفتههای آخر دولت دونالد ترامپ، علیه شبکههای روسیه دست به انجام حملات سایبری بزند.
این رسانه به نقل از منابع مطلع خبر داد، دولت آمریکا ضمن تلافی حملات سایبری به «سولار ویندز» درصدد ارسال سیگنال به روسیه است.
در خبرها آمده بود که دامنه و پیچیدگی حملات سایبری به نهادهای آمریکایی به حدی است که واشنگتن در متوقفکردن و تعیین میزان خسارات ناشی از آن ناتوان مانده است.
طبق گزارش رسانههای غربی، هکرها در ماه مارس ۲۰۲۰ (نیمه دوم اسفند-نیمه اول فروردین) درج بدافزار را در بهروزرسانیهای نرمافزاری شرکت فناوری آمریکایی «سولار ویندز» آغاز کردند.
هکرها به نرمافزار «آفیس» مورد استفاده اداره مخابرات و اطلاعات ملی آمریکا نفوذ کردند و ایمیلهای کارکنان این اداره ماهها از سوی هکرها رصد میشد.
آمریکاییها به مسکو اتهامزنی کردند اما سخنگوی «کرملین»و دیگر مقامهای روس ضمن رد این اتهامات، از واشنگتن خواستهاند به وارد کردن اتهامات بیاساس علیه مسکو پایان دهد.
نامه «هشدار آمیز» وزیر خارجه آمریکا به سران افغانستان
«آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا با ارسال نامهای به اشرف غنی دیدگاه دولتش درباره روند صلح افغانستان و اقدامات واشنگتن در این راستا را شرح داده است.
در این نامه ضمن اینکه بر ضرورت به نتیجه رسیدن روند صلح تأکید شده است، درباره وخامت اوضاع در افغانستان پس از خروج کامل نیروهای آمریکایی و خارجی نیز هشدار داده است. وزیر امور خارجه آمریکا خود لحن متن این نامه را « فوری» توصیف کرده است.
به گزارش روزنامه 8 صبح افغانستان، نامه وزیر خارجه آمریکا که از سوی زلمی خلیلزاد نماینده ویژه این کشور در امور صلح افغانستان به غنی سپرده شده است، به تازگی منتشر شده است.
سخنگویان ارگ ریاست جمهوری و شورای عالی مصالحه ملی تأیید کردهاند که این نامه را اشرف غنی و عبدالله عبدالله دریافت کردهاند.
در نامهای که به غنی سپرده شده است، آنتونی بلینکن گفته است که مشابه این نامه را به عبدالله عبدالله نیز فرستاده است.
وزیر خارجه آمریکا در این نامه توضیح داده است که تاکنون بررسی سیاست دولت بایدن در قبال افغانستان نهایی نشده است، اما به این نتیجه اولیه رسیده است که بهترین راه برای منافع مشترک افغانستان و آمریکا این است که روند گفتوگوهای صلح سرعت پیدا کند و همه طرفها به تعهدات خود پایبند باشند.
در بخشی از این نامه وزیر خارجه آمریکا گفته است که با هدف رسیدن به راه حل سریع، آتشبس دایمی و جامع، آمریکا تلاش دیپلماتیک در سطح بالا را با طرفهای دخیل، کشورهای منطقه و سازمان ملل متحد دنبال میکند.
به گفته بلینکن، واشنگتن از سازمان ملل متحد خواهد خواست تا نشستی را با حضور وزیران خارجه و نمایندگان روسیه، چین، پاکستان، ایران، هند و آمریکا برای بحث روی یک رویکرد مشترک در حمایت از صلح افغانستان ترتیب دهد. او توضیح داده است که کشورهای مزبور منافعشان در افغانستان با ثبات نهفته است و برای رسیدن به این هدف باید باهم کار کنند.
در نامه، وزیر امور خارجه آمریکا نوشته است که از زلمی خلیلزاد خواسته شده است که طرحهای پیشنهادی و مکتوب خود را با هدف تسریع روند صلح در مورد راه حل سیاسی، گفتوگوها و آتشبس با دولت افغانستان و نمایندگان طالبان در میان بگذارند.
آنتونی بلینکن گفته است که این طرحها نقشه راهی برای روند صلح است، اما آمریکا قصد تحمیل آن را بر طرفها ندارد. به باور بلینکن، این طرحها دولت و طالبان را قادر میکنند که روی اصول بنیادینی که ترتیب قانون اساسی و حکومت آینده را هدایت میکند و نقشه راه برای یک دولت فراگیر و آتشبس دایمی و جامع کار کنند.
هشدار جدی چین به دولت آمریکا
وانگ یی در کنفرانس خبری روز گذشته تایوان را خط قرمز غیرقابل چشم پوشی چین خواند و گفت: دولت چین جایی برای مصالحه (در این خصوص) ندارد.
وی در ادامه گفت: ما از دولت جدید آمریکا می خواهیم که کاملا حساسیت بالای موضوع تایوان را درک کند و کاملا اقدامات خطرناک دولت قبلی را در عبور از خط قرمزهای چین و بازی با آتش تغییر دهد.
بایدن در ظاهرا اعلام کرده که خواستار روابط بهتری با پکن است اما نشانهای از کاهش اقدامات متقابل در حوزه تجارت، فن آوری و حقوق بشر از سوی واشنگتن دیده نشده است. از سوی دیگر نظرسنجیها حاکی از آن است که نگرش مردم آمریکا نسبت به چین منفی تر شده و این کشور را به عنوان یک رقیب راهبردی و اقتصادی برای آمریکا می دانند.
با اینحال وزارت خارجه آمریکا بار دیگر از حمایت دولت بایدن از تایوان خبر داد و گفت که آمریکا در کنار متحدان منطقهای خود خواهد ایستاد و روابط غیررسمی خود با تایوان دموکراتیک را تقویت خواهد کرد.
اتفاقات و اظهارات اخیر مقامات آمریکا و چین نشانهای از بهبود روابط میان دو کشور در خود نمی بیند و به نظر می رسد موضوع تقابل میان این دو قدرت نظامی و اقتصادی با روی کار آمدن رئیس جمهوری جدید آمریکا تغییری نخواهد کرد.
اختلافات دموکرات ها و جمهوریخواههان بر سر مدرن سازی تسلیحات اتمی
نمایندگان حزب دموکرات در کنگره آمریکا لوایحی برای تعدیل برنامههای پرهزینه مدرنسازی هستهای این کشور ارائه کرده و همچنین در نامههایی خطاب به جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا خواستار حمایت او از خواسته خود شدهاند.
اما جمهوریخواهان هم با ارسال نامههایی و درخواست از بایدن برای حفظ این برنامهها که عمدتاً از دولت اوباما نشات گرفته است، به مقابله میپردازند.
در همین رابطه جمهوریخواهان رایزنی هایی را با مقامات پنتاگون آغاز کرده اند.
بر اساس این گزارش، در شرایطی که دولت بایدن برای ارائه اولین بودجه نظامی خود در فصل بهار آماده میشود این اختلافات بر سر مدرنسازی هستهای از نبرد بزرگتری حکایت دارد.
انتظار میرود دولت آمریکا بودجه این بخش را ثابت نگه دارد.
در شرایطی که دولت بایدن زمان اندکی برای ارائه اولین بودجه نظامی خود در اختیار دارد، بسیاری از گزارشها حاکی از آن است که کاتلین هیکس، معاون وزیر دفاع آمریکا ماه فوریه در یادداشتی خواستار بررسی برنامههایی به ویژه کلاهکهای هستهای با قدرت انفجاری پایین و کنترل و فرماندهی هستهای شده است.
به نوشته هیل، دولت ترامپ در ساخت و استقرار یک کلاهک هستهای با قدرت انفجاری پایین و مناسب برای زیردریایی موسوم به کلاهک W۷۶-۲ نقش داشت و دموکراتها استدلال میکردند که این ریسک جنگ هستهای را از طریق کاهش بالقوه آستانه تحمل آمریکا برای استفاده از تسلیحات هستهای به دنبال دارد.
دموکراتها همچنین درباره هزینه برنامههای مدرنسازی هستهای که در دولت باراک اوباما آغاز شد، به ویژه جایگزین موشک بالستیک قارهپیما موسوم به «بازدارندگی استراتژیک زمینی» (GBSD) که به کلاهک هستهای مسلح میشود، ابراز نگرانی کردهاند. هزینه کلی این برنامه های مدرن سازی که همچنین شامل بمب افکن جدید بی -۲۱ و زیردریایی جدید کلاس کلمبیا مسلح به موشک بالستیک می شود، احتمالاً به ۱.۷ تریلیون دلار ظرف ۳۰ سال برسد.